Fira dels Matiners

Segon diumenge de maig.

L’any 2012, la tradicional Fira-festa es va transformar en un fira temàtica centrada en la Guerra dels Matiners o Segona Guerra Carlina, que va tenir lloc a Catalunya entre els anys 1846 i 1849. A Avinyó hi ha dos records emblemàtics d’aquella època. En primer lloc, el Combat d’Avinyó, que el 16 de novembre de 1848 va enfrontar l’exèrcit isabelí amb un nombrós grup de partides carlines que s’havien concentrat als voltants d’Avinyó. El resultat de l’enfrontament va ser una de les poques victòries dels matiners sobre les tropes isabelines. En segon lloc, la Torre dels Soldats, una torre de telegrafia òptica construïda en l’època de la revolta dels matiners, que formava part de la xarxa de comunicacions que l’exèrcit isabelí va estendre per tot Catalunya.

El diumenge de la Fira dels Matiners es fan diverses representacions de caire històric pels carrers d’Avinyó amb l’objectiu de mostrar les raons de la revolta dels matiners i explicar què va passar a Avinyó en aquelles dates. Al mateix temps, els carrers del centre, amb una ambientació pròpia de mitjans del segle XIX, s’omplen de parades de tota mena. En particular s’hi poden tastar els productes típics d’aquestes contrades: el vi i el porc.

Els actes de la Fira dels Matiners van més enllà del segon diumenge de maig. Així, el dissabte del cap de setmana anterior se celebra la Cursa dels Matiners. Organitzada pels Esquerdabocs, es tracta d’una cursa nocturna d’uns 10 km que passa per llocs emblemàtics de la Guerra dels Matiners dels voltants d’Avinyó i que respira una encertada ambientació de l’època dels matiners. El divendres anterior a la fira se celebra un sopar de maridatge entre el porc Ral i el vi Abadal, dos productes d’important rellevància gastronòmica que són elaborats a Avinyó.

Darrera actualització: 15.01.2020 | 12:48