Espai Matiners, Centre d'interpretació

L'Espai Matiners és un centre d'interpretació on s'explica el Combat d'Avinyó, el més transcendent de la Guerra dels Matiners. També s'hi explica en què consistia el principal mitjà de comunicació de l'època, la telegrafia òptica, del qual la Torre dels Soldats, reproduïda amb una maqueta de gran format, és un exponent encara present al municipi.

Exposicions permanents
En una de les sales de l'Espai Matiners hi descobrim el Combat d'Avinyó, un episodi destacat d'aquesta guerra que va enfrontar en aquest poble les partides revoltades i l'exèrcit liberal, el 16 de novembre de 1848. La desfeta liberal en aquesta escomesa va fer parlar i vessar tinta arreu d'Europa. A Rafael Tristany, li va suposar el títol de Comte d'Avinyó.

A la sala del costat, podrem veure i llegir l'exposició "Les Cròniques del combat d'Avinyó", durant el segle XIX, el principal mitjà de comunicació era la premsa, la qual en va fer ressò de què va passar a Avinyó el dia 16 de novembre de 1848. Si tens curiositat del que explicaven els diaris d'aquella època, ara tens l'oportunitat de llegir-los a l'Espai Matiners.

Així mateix, en una altra sala podrem conèixer què és la telegrafia òptica i com funcionava aquest curiós sistema de comunicació, que a Avinyó compta encara amb un testimoni únic encimbellat en un turó prop del poble: la Torre dels Soldats. A l'Espai Matiners en podem veure la maqueta i diverses instruccions dels seus usos.

Exposicions temporals
Exposició Fotogràfica, Cicle Vegetatiu de la Vinya, des d'una visió romàntica. Exposició de fotografies de la vinya durant diferents èpoques de l'any.  Fotografies de Ramon Serra,  Composició: Josep M. Capellas, Abel Comas, Ramon Serra, Jordi Clotet, Francesc Serra, Fina Sala i  el suport de la Biblioteca d'Avinyó.

Sallent, 6 - 08279 Avinyó - Barcelona (Catalunya)
Telèfon: 938 387 700
Adreça electrònica: avinyo@avinyo.cat
Lloc web: matiners.cat/
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 4.02.2022 | 12:26