Mor l’avinyonenc Josep Herms Mateu als 103 anys

Divendres, 14 de juliol de 2023

Va néixer a Avinyó l’11 de gener del 1920 i residia a Manresa. El funeral se celebrarà dissabte, a les 11 del matí, a l'església d'Avinyó i la vetlla es farà divendres, a partir de les 10 del matí, al tanatori Mémora Manresa.

Josep Herms Mateu era el fill petit del recordat metge Atilà Herms i Juvany, que va exercir a Avinyó des de després de la guerra fins a 1948, i que va deixar una profunda empremta humana al municipi.

El finat es va graduar en l’especialitat de Química a l’Escola Industrial de Terrassa l’any 1943, i de Mecànica, l’any 1945. Va iniciar la seva activitat professional com a tècnic de laboratori a Butsems i Cia. de Barcelona i també va treballar a la Compañía Fabril de Carbones Eléctricos, SA (CFCE), de Castellgalí. Durant quaranta anys de dedicació a la feina va desenvolupar diverses tecnologies per a la millora dels carbons elèctrics.

El portal de memòria històrica de Manresa manresa.cat va recollir el testimoni de Josep Herms durant la guerra, a l’inici de la qual s’emboscà i va viure ocult entre final d’abril del 1938 i començament de febrer del 1939. Quan un destacament franquista va muntar una metralladora sobre el penyal on s’amagaven, van ser descoberts i fets presoners i, després de passar per un camp de concentració a Igualada, per Pamplona i per Sant Sebastià, van ser incorporats a l’exèrcit franquista per anar al front de Madrid.

L’any 2012 l’Ajuntament d’Avinyó va publicar el llibre “Escrits sobre Avinyó”, un recull de notes històriques sobre el municipi que el pare, el doctor Atilà Herms i Juvany havia escrit sobre la història, la geografia i els costums avinyonencs. Josep Herms Mateu i el seu fill, Atilà Herms Berenguer, van tenir cura de l’edició. “Escrits sobre Avinyó” es pot adquirir a les oficines de l’Ajuntament d’Avinyó.

Els alumnes de l’Institut Castellet (Sant Vicenç de Castellet) van realitzar un documental sobre la seva figura, “Un segle. Retrat d’en Josep Herms”, que aporta dades molt interessants sobre la seva biografia i la seva cara més humana. Es pot visionar en aquest enllaç.

Darrera actualització: 14.07.2023 | 11:21