La Fira dels Matiners canvia de data

Dissabte, 27 de gener de 2024

La Comissió de la Fira dels Matiners ha decidit, en una reunió celebrada aquest divendres 26 de gener, traslladar-la al segon cap de setmana de novembre.

Els Matiners passen al segon cap de setmana de novembre.

La Comissió de la Fira dels Matiners ha decidit, en una reunió celebrada aquest divendres 26 de gener, traslladar la Fira dels Matiners al segon cap de setmana de novembre de 2024. Tradicionalment, la Fira dels Matiners tenia lloc el segon cap de setmana de maig.

El canvi ve motivat per la voluntat de fer coincidir la festa amb la data històrica de la Batalla d’Avinyó durant la Guerra dels Matiners, que va tenir lloc al mes de novembre, i la intenció de la Comissió de renovar aquesta fira i relacionar-la encara més amb el producte gastronòmic local per excel·lència: el vi i el porc.

"El 16 de novembre de 1848, el brigadier isabelí Manzano, sabedor dels moviments carlins, però desprevingut sobre el gran nombre de forces que hi havia, va sortir del quarter de Manresa amb una columna d’entre 600 i 1.000 soldats. L’enfrontament va ser molt desigual; els carlins, ben disposats sobre el terreny, van sorprendre als isabelins amb una emboscada. El resultat fou la derrota de la columna isabelina, amb la detenció del mateix Manzano i entre 250 i 700 soldats. El fet va tenir un gran ressò mediàtic i provocà la destitució del capità general de Catalunya. Com a premi per la victòria, el pretendent carlí al tron va nomenar Rafel Tristany comte d’Avinyó."

La propera reunió de la Comissió tindrà lloc el dia 1 de març a les 20h a El Refugi. Tothom que s’hi vulgui sumar serà molt benvingut.

 

Darrera actualització: 16.02.2024 | 16:18