La consellera Teresa Jordà alaba la transició energètica d’Avinyó

Dimecres, 11 de gener de 2023

La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha visitat la planta fotovoltaica situada a la coberta del pavelló municipal i ha definit la instal·lació com «un exemple perfecte que tanca el cercle d’aquell model que nosaltres com a govern aspirem a replicar tot el país».

En funcionament des del passat mes de setembre, és una de les primeres instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum compartit en equipaments municipals que entra en servei a Catalunya.
Segons l'alcalde d'Avinyó, Eudald Vilaseca, «la instal·lació permetrà reduir entre un 40 i un 60% la despesa elèctrica d'aquests equipaments, un 40% per la producció i un 20% més per la compensació dels excedents que no es consumeixin directament», a la vegada que suposarà una menor dependència de les energies fòssils.
Durant la visita, la consellera Jordà s'ha referit també a les comunitats energètiques, com la que ja està en marxa a Avinyó i que ja ha permès tirar endavant més d'una vintena d'instal·lacions particulars. En aquest sentit, ha assegurat que la transició energètica «l'hem de fer acompanyant també a la ciutadana i això passa per aquest model propi català, participat, democràtic, amb cohesió territorial i on la ciutadania juga un paper importantíssim».
S'estima que la planta solar fotovoltaica del pavelló tindrà una producció anual de 131.000 kWh. Aquesta energia elèctrica està destinada a satisfer les necessitats energètiques de 6 equipaments municipals: pavelló municipal d'esports, institut escola Barnola, edifici de l'ajuntament, piscina, biblioteca i locals de gent gran i de jovent. 
L'execució de l'obra ha anat a càrrec de l'empresa SUD renovable i ha tingut un cost de 115.512,01 euros. Aquesta depesa ha estat coberta majoritàriament amb una subvenció de la Generalitat de Catalunya dins el Programa Unificat d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC), un ajut de la Diputació de Barcelona i una aportació de fons propis de l'Ajuntament d'Avinyó.
La instal·lació fotovoltaica del pavelló s'inscriu dins l'aposta del govern municipal envers les energies renovables. Actualment, hi ha previstes dues noves instal·lacions solars d'autoconsum compartit per a servir energia elèctrica a més equipaments i també a habitatges particulars. Una, en fase de licitació, a la coberta de la llar d'infants i l'altra, en fase de redacció del projecte, a la coberta de la pista polivalent.

Darrera actualització: 11.01.2023 | 15:18