Informació sobre la xarxa neutra de fibra òptica municipal

Dimecres, 30 de juny de 2021 a les 00:00

Ara fa sis anys, veient que per raons d’interès social i econòmic era imprescindible que Avinyó disposés d’un servei de comunicacions de banda ampla i, davant la perspectiva que cap operador apostava per a fer-hi cap tipus de desplegament, l’Ajuntament d’Avinyó va decidir estendre per tot el nucli urbà una xarxa de fibra òptica de propietat municipal que permetés resoldre aquestes mancances.

El fet que l’Ajuntament d’Avinyó tingués la qualificació d’operador de comunicacions electròniques, per ser, des de feia anys, el gestor d’un servei de distribució de televisió per cable, va facilitar la creació d’un organisme autònom local, la Xarxa Avinyó de Telecomunicacions (XAT). Un organisme reconegut oficialment com operador que pot gestionar la infraestructura de la xarxa de fibra òptica.

A través de la XAT es va fer el desplegament de la xarxa de fibra òptica al nucli urbà i es va contractar a Xarxa Oberta de Catalunya la connexió, a través de 3 km de carretera, a la troncal de fibra òptica que passa per l’eix transversal (C-25).

La xarxa desplegada arriba a tots els carrers del nucli urbà d’Avinyó, a les zones industrials i, a través d’antena, a les masies de Relat. El següent pas, a curt termini, és fer el desplegament al nucli d’Horta d’Avinyó i les seves masies. Actualment la xarxa dona servei d’internet a més de 400 domicilis i empreses i servei de televisió a 431 domicilis.

XARXA NEUTRA

Un detall important de la xarxa de fibra òptica municipal és que és una xarxa neutra, una xarxa que està a la lliure disposició de qualsevol operador que la vulgui utilitzar per donar servei d’internet. Aquesta opció permet als operadors estalviar-se d’invertir en fer un desplegament propi. A canvi, han de pagar un lloguer de xarxa per cada usuari que tinguin.

Actualment són dos els operadors que estan fent servir la xarxa de fibra òptica d’Avinyó, Fibra Òptica Centelles (Avinyó Fibra) i Globalcat (Connecta).

ELS OPERADORS

Les avinyonenques i avinyonencs que vulguin disposar del servei d’internet i/o telefonia poden contactar amb qualsevol dels dos operadors que actualment donen servei a través de la xarxa de fibra òptica municipal.

  • Globalcat (Connecta)
    Telèfons : 93 838 70 32 (Avinyó Botiga) i 93 874 81 70 (central Manresa)
    Correu electrònic: info@connectafibra.cat
    Lloc web: www.connectafibra.cat
    Adreça botiga: Carretera de Prats, 24. 08279-Avinyó

MANTENIMENT DE LA XARXA I SERVEI DE TELEVISIÓ

L’Ajuntament d’Avinyó, i per tant, la XAT és responsable del manteniment de la xarxa de fibra òptica i també de donar el servei de televisió a través de la fibra. Per a fer el manteniment s’ha contractat els serveis d’una empresa especialitzada, Tofrandos SL, que va començar les seves tasques l’1 de juny de 2021.

Els usuaris de la xarxa s’hauran de posar en contacte amb aquesta empresa per:

- incidències en la recepció del senyal de TV a través de la fibra òptica.
- demanar l’alta o la baixa del servei de TV.
- incidències en el funcionament d’internet.

Per a l’atenció al públic l’empresa Tofrandos SL facilita els següents canals:

Telèfons: 628 70 79 85 (telèfon principal) i 670 08 42 21
Correu electrònic: fo.avinyo@tofrandos.com
Atenció presencial: divendres de 11.00 h a 13.00 h a les oficines de l’Ajuntament
.

Darrera actualització: 01.07.2021 | 18:15