El projecte “Natura és cultura” participa en el festival Art & Gavarres

Dijous, 13 d'octubre de 2022 a les 00:00

El proper 14 d’octubre a les 11h tindrà lloc la presentació de la instal·lació “Caminants” en el Festival Internacional de Land Art Art & Gavarres, que celebra la seva cinquena edició a diferents poblacions gironines. Aquesta obra ha estat creada per la Fundació Setba amb la col·laboració de l’artista Quim Moya, l’enginyer forestal Ignasi Vilarasau i la Fundació Drissa, entitat sense ànim de lucre que treballa per a la millora de la qualitat de vida de les persones que pateixen problemes de salut mental.

El punt de partida d’aquesta instal·lació és el projecte de respir artístic Natura és Cultura, en el que vuit usuaris i dos professionals de l’entitat gironina Drissa han conviscut durant una setmana a la residència d’artistes Cal Gras d’Avinyó (Bages). L’obra presentada serà “Caminants”, una instal·lació amb els troncs de pi blanc del bosc del camí de la transhumància d’Avinyó, recollits i treballats pels usuaris i usuàries durant el projecte.

A partir de la recollida i treball de troncs de pi blanc, les branques d’aquests arbres lluiten per arribar a la llum del sol, creant formes curvilínies molt particulars. Un cop es donen la volta, es converteixen en caminants, que ballaran entorn del gran pi situat en els Jardins del Doctor Figueres.

Aquesta proposta artística s’emmarca dins dels principis del Land Art (Art terrestre), un corrent de l’art contemporani, en la qual el paisatge i l’obra estan estretament units, fent servir la natura com a material per a la creació. Durant el passat mes de setembre, els usuaris i usuàries van realitzar sessions de Land Art, ajudats per Quim Moya i Ignasi Vilarasau.

La Fundació Setba participarà per primer cop a Art & Gavarres, un festival que parteix de la idea que l’art pot ser una eina que ens ajudi a reflexionar i a canviar la nostra mirada sobre el paisatge. De la mateixa manera, relaciona l’art i la natura per donar a conèixer aquest espai natural protegit i posar-lo en valor. Els artistes que hi participen creen intervencions artístiques efímeres amb materials naturals i les obres es poden visitar fins que la mateixa natura, amb el pas del temps, les esborri.

Aquesta instal·lació forma part dels actes del Dia Mundial de la Salut Mental, visibilitzant aquest problema i amb l’objectiu de desestigmatitzar a les persones que pateixen aquests tipus de trastorns.

Aquest festival està organitzat pel Consorci de les Gavarres i la Diputació de Girona amb la col·laboració de l’Ajuntament de Girona. El projecte Natura és cultura rep el patrocini de Bizcabar Serveis Immobiliaris, Capital Care, Diputació de Barcelona i la col·laboració de l’Ajuntament d’Avinyó, el Festival Internacional Art & Gavarres, la residència d’artistes Cal Gras, l’escola Ítaca de Manresa, Pintures Lepanto i Xocolates Torras.

Darrera actualització: 13.10.2022 | 19:07