90è aniversari de la proclamació de la Segona República

Dimarts, 13 d'abril de 2021 a les 00:00

Les eleccions municipals celebrades a l’Estat espanyol el diumenge 12 d’abril de 1931 van suposar un creixement important dels partits que defensaven la formació d’una república i rebutjaven la monarquia d’Alfons XIII. En coherència amb aquests resultats, el 14 d’abril de 1931, ara fa 90 anys, el president Francesc Macià va proclamar la República Catalana. I, immediatament després, els ajuntaments catalans convocaven els seus plens per confirmar la seva adhesió a la República. El mateix dia a Madrid també es proclamà la República Espanyola.

El Ple de l’Ajuntament d’Avinyó es va celebrar el dimecres 15 d’abril. En primer lloc es procedí a la presa de possessió dels regidors escollits a les eleccions. El  nou consistori va quedar constituït així:

Alcalde-president Mena Palat Manau
Vicepresident primer Antoni Sucarrats Carol
Vicepresident segon Josep Perarnau Solà
Vocals regidors Jaume Soldevila Sistachs
  Sebastià Costa Pujol
  Lluís Casals Costa
  Josep Farrés Illa
  Joan Casanovas Illa
  Jaume Pont Coll

 

A continuació, el nou consistori va “acordar proclamar la República Catalana en aquest poble de conformitat al Manifest publicat pel senyor President de la mateixa, en Francesc Macià, i procurar regni el millor ordre en la població que deu estar garantit per tots els mitjans, i que immediatament sigui hissada la Bandera Republicana i la Catalana en la façana de les Cases Consistorials en senyal de tal proclamació posant al públic i en format visible el Bàndol del President de la República Catalana; i que d’aquests acords siguin enviades còpies al Sr. President de la República Catalana per la seva ratificació i al cap del Partit pels efectes consegüents”.

Podeu llegir aquí l'acta de l'Ajuntament d'Avinyó del 15 d'abril de 1931.

Darrera actualització: 13.04.2021 | 18:00